9 Mart 2015 Pazartesi

GSM operatörü : İnternet+ Müzik=Hiçbirşey!

Türkiye'nin en eski, en köklü GSM operatörü tüm diğer operatörleri kıskandıran bir baz istasyonu ağına sahip ve bunu avantaja dönüştürmek için çook kral hamleler(!) yapıyor. Hatta o kadar ileri gitti ki, kendi telefonunu, kendi yazılımlarını üretiyor ve müşteri memnuniyetine taklalar attırmaya çalışıyor...

Başarılı mı? Peh peh peh! Turkcell ve diğer operatörlerin göz ardı ettiği birşey var, o da tek kurşun ilkesi. Nedir? İhtiyaç duyulan yazılım ve ya özellik ihtiyaç duyulduğu anda çalışmaz saçma sapan arıza verirse o uygulamayı baştan yaratsan da nafile, eksi yorumlar çoktan internette yol almıştır.  Bunu küçük bir örnekte anlatayım;

Turkcell son derece güzel bir kampanyayla müzik uygulamasını 1 ay ücretsiz sunmuş, bize de denemek düşer diye denedim. Sonuç? İnternete bağlı (HSDPA) 2Gb ram ve 2.2 Ghz 4 çekirdekli telefonda dönen bir çember! Hayır tut ki duygusala bağladın, tut ki gaza getirecek bir şarkı arıyorsun.. İşte tek kurşun ilkesi budur, açar efendi gibi Youtube'dan dinler programıda kaldırırsın kafan rahatlar.

BULAŞIK SIRASI KİMDE?
Programı kurarken istediği izinlere bakınca seninle aynı eve taşınacağını sanırsın, anana babana söylemediğin dertlerini bilmek istediğini Gizlilik ilkelerinde belirtince bi umutlanır çay koyup derdini dinleyeceğini düşünürsün ama boş hayallerdir. Sadece Turkcell değil en sabık olan Avea ve Vodafone'da bundan farklı değil... İnternet işin içine girince o koskoca operatörlerin köşedeki züccaciyenin "Koyu renk orlon bulunur" hallerine düşmesine  yürek dayanmıyor. Arkadaş sen daha burada bir yazılımı çözememişsin, hala "O kadar kişi kullanmaz yea" rahatlığıyla 100 bin kişi yüklendiğinde çöken bir sistem üzerinde efeleniyorsun o halde bunu bil ona göre oyna. Bi de tutup telefon yapmaya  (hani yapmak değilde , yazılım yükleme falan) kalkınca ne oluyor? Millet patır patır yağdırıyor şikayetleri.

AKILLI GSM!
Ben olsam böyle Dünya devi ayaklarına girmeden önce mahallemde bi  abi olurdum. Öyle latininden klasiğine müzik listesi oluşturmakla olmaz bu iş! Al eline telefonu bi çık yav, bak bakalım millet ne yapıyor ne ediyor? Sen bu testleri tutup yarım ekmek döner+ayranla tüm gün part time çalışan üniversiteli gençlere yaptırarak gerçeklere ulaşamazsın. Git Esenlere, Bağcılara, sal kendini yokuş aşağı yerlere bak bakalım latin müzik mi dinelemek istiyorsun. Yazılım üreteceğin zamanda "Alayına gider" deme, bi hedef kitlesi biç yüklerkene uyar milleti "Amca bu senin işin değil" de yeri gelince. Millet zaten hayata cep telefonu kamerasından bakıyor, daha ne kadar bağlayacaksın bırak.. Rakiplerin reklama abanırken sen ufaktan hiç olmazsa İstanbul'un istisnasız tamamına 3G ulaştıran ilk operatör unvanını kap.  Sonra millet çember çevirirken biz de senin hayrına millete "Çemberimde Gül Oya "çalarız. Fena mı?







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder