9 Mart 2015 Pazartesi

Akıllı Telefon Deneyimi! Deneyi mi? Deneyim mi?

İnsan o eski zamanlarda telefonlar küçüldükçe artan fiyatı ve iki aylığını gömdüğü hayvan gibi telefonla ödemeli arama yaptığı güzel günleri hatırlayınca bugünün bu çetrefilli işlerinden illallah ediyor. Eskiden takip
edilen iki özellik vardı, küçük boyutlu  ve şarjı uzun süre dayanan telefon. Sonra renkli ekran girdi sonra kamera... Bugün telefonun işlemcisinin markasını bilmeden gittiğin teknomarkette kendini kurtlar sofrasına düşmüş kuzu gibi hissediyorsun.

ŞŞŞT AKILLI OL!

Eskiden arama ve mesaj göndermeden (twitter kadar zalım 160 karakter sınırı vardı) başka bir beklenti içinde olmadığımız hesap makinesinden hallice bu aletler Nokia'nın dokundurmasıyla birden akıllandı. Symbian işletim sistemi ile "telefona program kurma"  dönemi başladı ve sivrisinek kovucudan okeye kadar bir çok özellik cep telefonun ayrılmaz parçaları oldular. Nokia o pazara hükmettiği dönemde bu böyle gider gazıyla kendince "Telefon dediğinin şarjı uzun aklı kısadır" düsturuyla hareket etmeseydi şimdi android hala insansı robot adıydı. Neyse, o yapmadı başkaları yaptı önce Apple "İyi fikirmiş lan" diye kaptı yürüdü sonra Google damat halayı gibi açık kaynak kodlu işletim sistemini sundu. Apple'ın gariban halkları görmezden gelerek bastığı (2 maaş kredi çekerek Iphone alan yiğitler hariç)  tekno marketlerde bile ilk zamanlar başına nöbetçi dikilen telefonlara tepki olarak firmalar ve halk Android'e yöneldi, Ha bu arada Microsoft da kendince birşeyler yaptı falan bir arada Blackberry'ler moda oldu ama ana akım hep Apple ve Google çizigisinde yürüdü.  Nokia gibi piyasayı iyi okuyamayan tüm eski aktörler (Samsung hariç, o da kızaklı telefonlara dua etsin)  piyasadan silindi gitti yerlerine LG, Sony, HTC gibi markalar geldi. Akıllı telefon yazılımları güncellemelerle Toprak reformundan (tarla oyunları), 160 karakter sınırını kuyuya tepikleyen mesajlaşma uygulamalarına hatta hiç yoktan sosyal çevre yaratan ortamlara kadar bir çok nimet sundu, buna lafımız  yok, Allah razı olsun. Otobüsün durağa kaç dakika sonra geleceğini öğrenmek, memleketteki yeni doğan yeğenini gurbette görebilmek güzel de buna alışmak huylandırıyor insanı.


"SEN OTUR BEN BAKARIM ABİ" MODU!

Şimdi sen herşeye cepten bakmaya alışıyorsun, herşeyi cepten hallediyorsun iyi güzel..Seni üzmüyor,
yapamasa bile başka birşey öneriyor sana ne kadar kibar..Sonra şebeke kesiliyor veya bu bağlamaya tel yetiremeyen cep telefonun şarjı bitiyor Haydiii, ne acı değil mi her birşeyinin orda olduğunu bilip de ona ulaşamamak:
-Şarj bitti anasını satayım öff, bari Cenk'i arayayım.. Şarj bitti oğlum nasıl arayayım. Filize mesaj? Tarlaya soğan? Ekrana kedi? Ulan hepiniz ordaydınız be!

Bu durumun benzerini üniversitede yaşıyorsun ya; anne evindeki o otomatik ve ses komutlu sistemden:
-Annea, senin günden kalan börekler nerde? Gömleğimi yıkadın mı? Çay var mı ya?

O kusursuz sistemden aklında kalanlarla senin gibi bir iki garibanla hayata tutunmaya çalıştığın döneme:

-Bulaşıkları yıkayın lan artık, tabaklar biribine kenetlendi.Oğlum çorap üç hafta önce eridi, bu ayağımdaki kir tabakası soğuktan koruyor beni.

İşte bu psikolojiyi hergün yaşayanlar var, yolda,işte, koşturmacada şarjı akşama kavuşturamayan kendini ana kucağından öğrenci evine düşmüş gibi hissediyor. Her gün her gün kaldırılır şey değil!


PİL'İMSEL ÇÖZÜM!

Telefonların ekran bir LCD tv boyutlarına ulaşınca şarjın bitmesi elbette kaçınılmaz amma be kardeşim şunun az daha fazla gideninden yap. Olay şuna benziyor:
-Otelimizde sauna, fitness, spa, masaj,sinema kanalları var efendim
-Standart oda ücretine dahil mi?
-He he he he ilahi, çok şakacısınız!

Yeni bir telefon çıktığında forumları takip et şunu göreceksin:
Telefon piyasaya ilk çıktığında: Parmak izi tarama var! Akıllı ekran var! Oha kalp ritmnini ölçüyor! Ekran parlaklığı Gandalfın asasından iki kat fazla!
 Piyasadaki ilk bir kaç aydan sonra: Arka plan uygulamaları nasıl kapatılır? Parmak izi okuyucu şarj yiyor beyler! Kalp ritmini tutayım kim koydu abi bunu telefona ya! Allahını seven söylesin bu telefonda mum modu var mı?

Efendi senin bu noktada "Ya ben o uygulamaları ihtiyacın olduğunda kullan diye koydum, sen sadece telefon olarak kullansan şarj hayli hayli yeter" deme gibi bir lüksün yok. Ön yüklü uygulamaların yarısından fazlası telefon açılışında besmeleden önce açılıyor. Bana soruyo mu "Abi  hava sıcak kalp ritmine bakayım mı?" diye, yok! Aklınca uygulamalar hızlı açılıyormuş da telefon uçuyormuş efekti yapacaksın kurnaz gibi açar açmaz çakan çakmaz herkesin şarjına dayıyorsun hortumu.   E madem böyle bi niyetin var pil kapasiteni genişlet kardeşim. Bırak adam beline şarj kablosu dolamadan tişört giyebilsin, eli kolu serbest kalsın yav.


BİRADER! BU DA BİZİM EKMEK TEKNEMİZ!

Halden anlarız, sen de ekmeğinde işinde gücündesin, eyvallah. İstiyorsun ki millet telefondan yılsın ki yenisini alsın..  Amma ve lakin bu işin ekmek yenir bir yığın yanı var. Kur yan firmanı aksesuar sat, güncellemeyi kes mecbur et, parmak izi tarama yapan cihazın üstüne el falı bakanı çıkar onu sat ... Bunu da biz mi söyleyelim? Yani sen de aç kalıyorsan biz ne edelim? Telefon maliyetleri ve satış fiyatları üzerine bi haberler dönüyo ortada ama moralimi bozmamak için hiç bakmadım ama doğruysa bu ayıbınla otur bari.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder